Dziś mam dla was coś pysznego i
zdrowego na dobry początek dnia, czyli
Granola to mix płatków owsianych wraz z
bakaliami,orzechami miodem i wanilią .
Została ona po raz pierwszy
przygotowana w 1894 roku w Dansville w
stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona
Składniki :
Duży kubek płatków owsianych
Pół kubka orzechów włoskich
Pół kubka suszonej Żórawiny
2 łyżki płatków migdałowych
10 suszonych moreli
4 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka Cukru
Brązowego
Możecie zamiennie inne bakalie
(np.figi,suszone śliwki,daktyle według własnych upodobań)
Przygotowanie :
Dużą blachę wykładamy papierem do
pieczenia
Orzechy i morele (wszystkie większe bakalie) kroimy
drobno
Do pokrojonych bakalii dodajemy
płatki owsiane i pozostałe składniki.
Całość mieszamy w misce a następnie rozkładamy na blasze i wkładamy do nagrzanego na ok. 160 stopni
piekarnika na około 15 minut
Co 5 minut należy mieszać
składniki gdyż łatwo mogą się przypalić
Upieczona granolę wyjmujemy z
piekarnika i studzimy
Po wystudzeniu granola przyjmie
postać zlepionych kawałków
Przygotowaną granole wkładamy do
szczelnie zamkniętego pojemnika (aby nie wyschła)
Granolę możemy zjeść z jogurtem i
świeżymi owocami albo z mlekiem
Smacznego !
Kolejne propozycje niebawem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz