Jak zaczynam myśleć o pieczeniu pierniczków to
niewątpliwie znak ,że niedługo najpiękniejsze,
najbardziej rodzinne i nastrojowe Święta - Boże Narodzenie.
Jest wieczór , za oknem pada delikatny śnieg, a w całym domu
rozchodzi się cudowny, słodki zapach wanilii ,cynamonu ,imbiru i goździków.
Ciekawostką jest , że pierniczki w Polsce w XVII
wieku sprzedawano w aptekach jako lek na
wiele chorób .Były symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.
Składniki :
300 g mąki pszennej
50 g masła
1 jajko
1 łyżka przyprawy do piernika
150 ml miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie :
·
Miękkie masło mieszamy na
stolnicy z mąką ,miodem, dodajemy proszek do pieczenia, jajko i przyprawę do pierników
·
Ciasto szybko zagniatamy i
rozwałkowujemy dość grubo(jeśli ciasto będzie grubsze to pierniki nie będą
twarde)
·
Aby ciasto nie przyklejało się
do stolnicy podsypujemy je mąką
·
Wykrawamy pierniczki ( W
sklepach jest teraz duży wybór świątecznych foremek, warto się w takie
zaopatrzyć )
·
Wycięte pierniczki układamy na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia
·
Piekarnik rozgrzewamy do
temperatury 1800C i pieczemy pierniczki ok. 10-12 minut
·
Gotowe wyjmujemy, dekorujemy
lukrem lub gotowymi posypkami
Smacznego !
kocham pierniki
OdpowiedzUsuńobserwujemy?
http://paolciapolcia16.blogspot.com/