piątek, 11 grudnia 2015

Przepis na świąteczne pierniczki

Jak zaczynam myśleć o pieczeniu pierniczków to niewątpliwie znak ,że niedługo najpiękniejsze,
najbardziej rodzinne i nastrojowe Święta - Boże Narodzenie.
Jest wieczór , za oknem  pada delikatny śnieg, a w całym domu rozchodzi się cudowny, słodki zapach wanilii ,cynamonu ,imbiru  i goździków.

Ciekawostką jest , że pierniczki w Polsce w XVII wieku sprzedawano w aptekach jako  lek na wiele chorób .Były symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.

Składniki :
300 g mąki pszennej
50 g masła
1 jajko
1 łyżka przyprawy do piernika
150 ml miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego


Przygotowanie :
·         Miękkie masło mieszamy na stolnicy z mąką ,miodem, dodajemy proszek do pieczenia, jajko i przyprawę do pierników
·         Ciasto szybko zagniatamy i rozwałkowujemy dość grubo(jeśli ciasto będzie grubsze to pierniki nie będą twarde)
·         Aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy podsypujemy je mąką
·         Wykrawamy pierniczki ( W sklepach jest teraz duży wybór świątecznych foremek, warto się w takie zaopatrzyć )
·         Wycięte pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
·         Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 1800C i pieczemy pierniczki ok. 10-12 minut
·         Gotowe wyjmujemy, dekorujemy lukrem lub gotowymi posypkami


Smacznego !

1 komentarz:

  1. kocham pierniki
    obserwujemy?
    http://paolciapolcia16.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń